Vědci z Curychu varují: Jeden párek denně je příliš!
Konzumenti více než čtyřiceti gramů uzenin za den si koledují o malér. Výzkumníci z curyšské univerzity přišli s novým odhalením, padesát gramů salámů a podobných výrobků denně totiž zvyšuje riziko úmrtnosti až o 18 procent.
Výzkum prováděli pracovníci Ústavu sociální a preventivní medicíny na 450 tisících dobrovolnících. „Odhadujeme, že tři procenta ze všech předčasných úmrtí lze přičíst vysoké spotřebě uzeného masa,“ shrnuje Sabine Rohrmannová, která se s kolegy tématem zabývala.
Lidé, kteří konzumují příliš mnoho párků, šunky a dalších potravin podobného ražení výrazně zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění, protože většina těchto výrobků je velice tučná. Sloučeniny, vzniklé při uzení zase napomáhají vzniku karcinomů.
Je třeba vzít v úvahu ale i životní styl testovaných. „Vegetariáni většinou jedí dost ovoce i zeleniny a také hodně sportují. Lidé, kteří holdují uzeninám, příliš zdravě nejedí, a navíc často kouří a pijí alkohol,“ vysvětluje Rohrmannová. Podle ní je ale i tak výzkum přesný a platí, že ti, kteří udržují příjem uzenin pod dvaceti gramy denně, mají menší předpoklady k předčasné smrti než ti, kteří konzumaci těchto výrobků přehánějí.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.
